Bővült a fűrészáru palettánk

ANINGRE

További elnevezései: Anegre, Kali, Mukali, Longhi Blanc

Elterjedése: Afrika trópusi és -szubtrópusi régióban elterjedt, rengeteg alfaja ismert. (Kongo, Ghana, Nigéria)

Tulajdonságok:  Gesztje színe a világos barnától a sárgáig változik. Szíjács és a geszt színe között nincs markáns különbség. Gyakran előforduló fahiba a sötét göcs, és a krétás-szürke szerkezet. Kemény, sűrű szövetű fa viszonylag jó szilárdsági tényezőkkel. Magas szilikáttartalma miatt kicsorbítja a szerszámokat, emiatt nehéz a felületkezelés is.
Szögelni, csavarozni nehéz, mert könnyen hasad, de sikeres megmunkálás esetén tartós. Jól fűrészelhető és gyalulható. A gőzölt fűrészáru könnyebben megmunkálható.
A felületkezelés minden használatban lévő szerrel jól végezhető. Tartóssága kiváló, gombaálló.

Felhasználás: Bútorgyártás, belsőépítészeti elemek, járólap, profilszegély, profilléc, zongora építés, esztergált fatermékek. Színe alapján natúran nyírt, pácolva diót és cseresznyét helyettesíthet.

Fizikai tulajdonságok:
Légszáraz fajsúly: 630 kg/m3
Hajlítószilárdság: 100 N/mm2

FRAMIRÉ

További elnevezései: Idigbo, Agni, Bouna, Boti, Cauri, Mboti, Onidjo, Emeri, Emil, Lidia, Deohr, Black afara, Kokango

Elterjedése: Nyugat-Afrika, Felső Guineától Libérián, Elefántcsontparton át Kamerunig

Tulajdonságok: Fájából még 50 m magas törzsek is előfordulnak. Általában 30 m-ig ág tiszták és a törzsátmérő 60-100 cm-t is elérheti. A kérge sötét feketétől világos szürkéig változik, fénylő, hosszirányban repedezett, vastagsága 0,5-1,8 cm. Szíjácsa keskeny, sárgás színű, a geszt halványzölden sárga, sárgásbarnára után sötétedő. Közepesen kemény fája mindenféle eszközzel jól megmunkálható, késelhető, hámozható. Furnérját a rétegelt lemez gyártásban használják. Ragasztása és felületkezelése semmiféle problémát nem jelent. A csavarozott, szegelt vagy csapolt kötések könnyen létrehozhatóak és jól tartanak. Ezzel együtt a vastartalmú fémekkel történő érintkezés korróziós foltokat okozhat, ezért pl. konyhai felhasználásra nem alkalmas.

Felhasználás: Elsősorban szerkezeti faként használják, belső és külső térben. Hangszerek készítésére, de betonzsaluk vagy vagonok gyártására is jó.

KOTO

További elnevezései: ware, awari, kefe, Antólia

Elterjedés: Nigéria és Kamerun esőerdeiben található

Tulajdonságok: Színe sárgás-fehér, szíjácsa még ennél is világosabb 5-10 cm széles. A nedves fa a vágás során bolyhosodik. Viszonylag gyorsan szárad de kialakulhatnak rajta kék és szürke gombásodási foltok. Gondosan kell eljárni azért hogy elkerüljük a kis felszíni repedések kialakulását és a már meglévő hasadások további növekedését. Használat közben közepes alakváltozás lehetséges. Kézzel és géppel egyaránt könnyű megmunkálni, de ennek feltétele az éles vágóél, mivel ezeket közepes mértékben tompítja. A fát könnyű ragasztani, viszont a faanyag széle felé végzett szegezéskor óvatosnak kell lenni, mert könnyen elrepedhet. Kiválóan festhető és lakozható, pácolható hézagkitöltő anyag alkalmazása után. A Koto kevésbé tartós faanyag, de vegyszeres telítéssel jól tartósítható.

Felhasználás: Bútoralkatrészek, beltéri fa- és ácsszerkezetek készülnek, felhasználhatják a szállításban, doboz-, rekesz- és raklapkészítésnél, egyenes szálúsága miatt képkereteket is készítenek belőle.

Fizikai tulajdonságok:
Légszáraz fajsúly:530 kg/m3
Hajlítószilárdság: 86 N/mm2

SAMBA

További elnevezései: Wawa, Abachi, Ayous

Elterjedése: Trópusi Afrikában őshonos

Tulajdonságok: A szíjács és a geszt színe alig tér el egymástól, elefántcsontszínű, szalmasárga. Ritkán előfordul világosbarna geszt. A növekedési zónák halványan látszanak. Könnyű,csomómentes, egyenes szálú, homogén szerkezetű. Minden szerszámmal jól megmunkálható, csekély keménysége miatt azonban éles és megfelelően csiszolt szerszámokat igényel. Könnyen felületkezelhető. Nem könnyen, de gőzölve hajlítható.

Felhasználás: Jól megmunkálható rossz hővezető a laza szerkezete miatt így szaunákbelsőterének ki alakításhoz használják falburkolat lábrács alapanyagként. Szauna építésalapanyaga a jó hőszigetelési tulajdonsága miatt. Alkalmas bútorok, ládák és berendezési tárgyak, belső korlátok, fiókoldalak és alátétek gyártására, emellett készülnek belőle bútorvázak, beltéri famunkák, díszítések valamint használják modellezésre,szauna építésre.

Fizikai tulajdonságok:
Légszáraz fajsúly: 400 kg/m3
Hajlítószilárdság: 73 N/mm2

TULIPA FA

További elnevezései: American Whitewood

Elterjedés: Egyesült Államok keleti részén Karolinában, Georiában és Virginiában

Tulajdonsága:  A törzs ág nélküli hosszúsága 23m-ig terjed, 2,3 m-es átmérővel. A szijács és a geszt színe eltérő. A közepes vastagságú (6 cm), a jegenyééhez hasonló szerkezetű és színe fehér-krémszínű. A gyorsan besötétedő geszt először világos kanárisárga zöld, de később gyorsan egészen vöröses olíva barnáig is sötétedik. A geszt lehet viola barna sávos. A fa színezete csak kevéssé egységes, fénylik. A fiatal szíjács világosan fehéres, később piszkos sárga lesz. A pórusok finomak, szétszórtak és nagyon nagy számban fordulnak elő, de szabad szemmel nem láthatók.

Felhasználás:  A könnyű, átlagos zsugorodású fa szilárdsága csekély-közepes, azonban egész jól hajlítható. Minden kézi- és gépi szerszámmal jól megmunkálható. Szárítása könnyen, gyorsan, nagyobb deformációk nélkül végezhető. Jól hasítható. A felületkezelés egyszerű; minden pácot felvesz és jó a színtartása. Minden kötés (szegelés, csavarozás, enyvezés) nagyon jól tart. Előfordulási területein a tulipánfa kedvelt vakfurnéranyag a rétegeltlemez-gyártásban. Ahol nincsenek nagy szilárdsági igények, vagy méret- és alaktartósságra van szükség, szerkezeti fának is használják, hangszeralkatrésznek, faragásra és gyufagyártásra is jó, papírfának is kiváló. Savállósága miatt egy időben az akkumulátorgyártásban is használták.